De dalende misdaadstatistieken zijn het gevolg van een jarenlang volgehouden inspanning, met meer blauw op straat en een grotere inzet van technologische hulpmiddelen. Al valt ook de impact van de verhoogde terreurdreiging sinds begin 2015 niet te ontkennen. “De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo zorgde voor meer politie en militairen op straat en dus voor een verhoogde pakkans”, verklaart Jambon. “Dat heeft een ontradend effect op criminelen.”

Ook meer blauw op internet

Minister Jambon wil in de eerste plaats verder investeren in technologische hulpmiddelen. Zo laat het gebruik van zogenoemde ANPR-camera’s toe om geseinde voertuigen te detecteren via nummerplaatherkenning. In de meerjarenplannen van de regering is de extra inzet van duizenden van die camera’s voorzien, met het oog op de uitbouw van een nationaal cameraschild. Daarnaast focust de minister op een PNR-databank voor passagiersgegevens, die verdachte personen en reisbewegingen moet helpen opsporen.

Die extra aandacht voor technologie is ook meer dan gerechtvaardigd in het licht van de groeiende cybercriminaliteit. “In het criminele milieu doet zich eveneens een verschuiving voor van de gewone naar de virtuele wereld”, merkt Jambon op. Zo gaan de aangiftes van internetfraude in stijgende lijn (+12,4 procent). Daarbij gaat het vooral om valse kredietkaarten, valse profielen op sociale media en CEO-fraude, waarbij oplichters zich voordoen als CEO van een bedrijf om geld te laten overschrijven door een medewerker. Daarom wil Jambon ook gevoelig meer blauw op het internet. "Op het vlak van technologie zijn we kwantumsprongen aan het maken. Dat is nodig, want we moeten met gelijke wapens strijden tegen de criminelen. Zij mogen ons op internet niet langer de loef afsteken."

Draaischijf voor wapenhandel en terrorisme

Enkele misdaadcategorieën kennen een nog forsere stijging. Zo nam het aantal aangiftes van terrorisme vorig jaar met zeventig procent toe, terwijl ook het aantal registraties voor illegale wapenhandel met meer dan de helft steeg. Dat laatste is dan ook een duidelijke prioriteit voor minister Jambon. “Tijdens internationale vergaderingen wordt al eens richting België - en meer bepaald Brussel - gekeken, als draaischijf voor illegale wapens”, bevestigt Jambon. Terecht, getuige de cijfers: in 2015 steeg de handel en productie van vuurwapens opnieuw met meer dan de helft (+53,1 procent). “Er is nog werk aan de winkel, als we dit fenomeen echt ten gronde willen aanpakken”, beseft de minister.

De toename van het aantal registraties voor terrorisme heeft dan weer ermee te maken dat meer feiten strafbaar zijn geworden, zoals mensen ertoe aanzetten om naar Syrië te vertrekken om er aan de zijde van IS te gaan vechten. Tegen de Syriëstrijders zelf wordt nu ook meteen een strafdossier geopend voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. “We hebben intussen al meer dan een half miljard euro geïnvesteerd in de strijd tegen terrorisme en onze wetgeving ernstig bijgespijkerd. Deze regering engageert zich dan ook voluit om de veiligheid van dit land en zijn inwoners maximaal te garanderen”, besluit Jambon.