Achterstallige inkomsten politie eindelijk uitbetaald dankzij minister Jambon

Door Jan Jambon op 12 december 2014, over deze onderwerpen: Verkeersveiligheid, Politie, Verandering
Achterstallige inkomsten politie eindelijk uitbetaald dankzij minister Jambon

Elk jaar ontvangt het verkeersveiligheidsfonds inkomsten uit de betaling van verkeersboetes. Sinds 2009 is nog geen enkele euro uit het saldo van dat fonds uitbetaald aan de lokale of federale politie, ondanks verschillende gerechtelijke acties en aanmaningen. Dankzij minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon komt er nu een einde aan die blokkering.

Het verkeersveiligheidsfonds bestaat uit twee luiken: een vast bedrag dat wordt verdeeld onder de FOD Justitie, het departement Mobiliteit en Transport, gemeenschappelijke aankopen, en de federale en lokale politie; en het saldo of restbedrag dat wordt verdeeld tussen de lokale en federale politie.

In 2009 is de verdeelsleutel bij wet aangepast. Sindsdien kreeg de politie nog geen enkele euro van dat restbedrag uitbetaald. Daarom heeft minister Jambon een ontwerp van Koninklijk Besluit (KB) laten goedkeuren over de verdeling ervan voor het jaar 2009. Het gaat om een saldo van ruim negen miljoen euro, waarvan vijf procent naar de federale politie gaat en de rest naar de lokale zones van de drie gewesten.

Achterstand wegwerken
Jambon zal het ontwerp van KB zo snel mogelijk voor advies overmaken aan de Raad van State, zodat de bedragen nog voor het einde van het jaar kunnen worden gestort. “Die bedragen vormen een belangrijke inkomstenpost voor de betrokken politiezones. Rekening houdend met ons budgettair kader, zullen we de achterstand trachten in te halen die tijdens de vorige legislaturen is opgelopen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is