Jan Jambon vraagt lokale besturen om bibliotheken snel weer te openen

Door Jan Jambon op 15 mei 2020
bibliotheek

Sinds de coronacrisis zijn de meeste bibliotheken fysiek gesloten. De openbare dienstverlening wordt momenteel in heel wat steden en gemeenten gegarandeerd aan de hand van een afhaalfunctie. Nu heel wat maatregelen opnieuw versoepeld werden en steeds meer winkels opnieuw open zijn, lijkt het vanzelfsprekend dat ook bibliotheken weer de deuren zouden openen. Vlaams minister-president Jan Jambon vraagt aan de lokale besturen om hier snel werk van te maken, uiteraard mits in achtneming van alle geldende hygiënemaatregelen en social distancing.

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon licht zijn vraag toe: “Het lezen van boeken kan broodnodige mentale ontspanning bieden in deze coronacrisis, voor volwassen én kinderen. Bibliotheken vormen die noodzakelijke laagdrempelige toegang tot literatuur en cultuur in de brede zin. Het is nu aan de lokale besturen om spoedig een heropening in goede banen te leiden, uiteraard rekening houdende met de nodige veiligheidsmaatregelen.”

We geven alvast graag enkele richtlijnen mee:

 • Limiteer het aantal gebruikers. Een algemeen aanvaard uitgangspunt is maximum 1 bezoeker per 15 m². Het limiteren van het aantal gebruikers kan op verschillende manieren:
  • via een ticketsysteem;
  • voorzie slechts evenveel winkelmandjes of tassen als het maximum aantal toegelaten bezoekers. Verplicht het gebruik van die items. Telkens als een gebruiker met zijn/haar mandje naar buiten komt, wordt dat ontsmet en mag de volgende gebruiker naar binnen. Je kunt ook een buffer voorzien met een aantal extra toegangsitems, zodat er tijd is om het item te ontsmetten. Zorg bij deze regeling voor een toezichthouder die instaat voor het ontsmetten.
 • Probeer zoveel mogelijk éénrichtingsverkeer te organiseren, teken een parcours uit dat de bezoekers moeten volgen. Houd hierbij ook rekening met de specifieke eigenschappen van de locatie en vermijd dat er zich op bepaalde punten concentraties vormen. Voorkom situaties waarin mensen dicht bij elkaar moeten staan.
 • Voorzie voor risicogroepen (65+, mensen met beperking,…) eventueel een apart openingsmoment na een reinigingsbeurt in de bibliotheek. Of organiseer een bib-aan-huisronde voor deze groepen.
 • Maak uitleenpunten en toegangsitems regelmatig schoon. Leg eventueel schoonmaakmateriaal klaar zodat gebruikers zelf uitleenpunten kunnen schoonmaken voor gebruik. Sluit uitleenpunten af die te dicht bij elkaar geplaatst zijn.
 • Voorzie medewerkers van het juiste materiaal (mondmaskers, handschoenen, alcoholgel, gelegenheid om de handen regelmatig te wassen). Voorzie daarbij de juiste gebruiksaanwijzingen.
 • Zorg voor een goede verluchting van de ruimte (door het openen van de ramen) voor de aankomst van publiek.
 • Sluit alle niet-noodzakelijke voorzieningen zoals koffieapparaten voor het publiek. Sluit leeshoeken, tafels en andere zitplaatsen af. Sta bezoekers niet toe in de bibliotheek te lezen. Haal indien mogelijk het zitmeubilair weg en maak niet-uitleenbare materialen (bv. magazines) ontoegankelijk.
 • Voorzie plexiglas aan de balies.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is