Gerichte politieacties tegen mensensmokkel werpen eerste vruchten af

Door Jan Jambon op 8 oktober 2015, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie
Gerichte politieacties tegen mensensmokkel

Op vraag van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon houdt de federale politie sinds vorige maand gerichte controleacties in de strijd tegen mensensmokkel en illegale mensenhandel. “Na amper twee weken hebben we al 350 mensen zonder papieren en twee smokkelaars opgepakt”, aldus de minister.

De dagelijkse controles vinden onaangekondigd plaats over het hele land, niet alleen op autowegen maar ook op treinen en in luchthavens. Regelmatig wordt er ook specifiek in de buurt van de landsgrenzen gecontroleerd, steeds op verbindingswegen waarvan bekend is dat ze door mensenhandelaars worden gebruikt. Mensen zonder papieren die bij de acties worden aangetroffen, worden eerst grondig doorgelicht door de politie, voor ze zich kunnen laten registreren bij de Dienst Vreemdelingenzaken.

Ontradingseffect

De gerichte politieacties dienen een dubbel doel. “Enerzijds rekenen we op een ontradingseffect voor mensenhandelaars en onterechte asielzoekers. Voor hen moet de subjectieve pakkans zo groot mogelijk zijn”, verduidelijkt Jambon. “Anderzijds willen we dat iedereen die zich op ons grondgebied bevindt, gekend is bij de overheid en indien nodig ook doorgelicht kan worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is