Het Laatste Nieuws 3/09/2015: Procedure voor bevriezing van financiële middelen Syriëstrijders goedgekeurd

Door Jan Jambon op 3 september 2015, over deze onderwerpen: Binnenlandse Zaken, Radicalisering

De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag een omzendbrief goedgekeurd die de procedure vastlegt voor de bevriezing van tegoeden en middelen van personen en entiteiten die terroristische misdrijven plegen, plannen of eraan meewerken. Dat melden de ministers van Financiën en Justitie, Johan Van Overtveldt en Koen Geens. Het gaat om een maatregel die deel uitmaakt van 12 anti-terreurmaatregelen die werden bekendgemaakt na de verijdelde aanslag in Verviers.

Door de omzendbrief kan het nationaal coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse OCAD gegevens van personen en entiteiten die gelinkt zijn aan terroristische misdrijven doorgeven aan de Nationale Veiligheidsraad, waarna deze gegevens vervolgens op een nationale lijst worden opgenomen. De Ministerraad beslist finaal over aanpassingen aan deze lijst. De lijst laat financiële instellingen en andere betrokken partijen toe om de tegoeden en economische middelen (contanten, saldo's op rekeningen, kredieten, waardepapieren, ...) van personen en entiteiten op deze lijst te bevriezen, of in het omgekeerde geval: een einde stellen aan de bevriezing.

"Dit is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen terrorisme. De maatregel maakt het voor zowel de veiligheidsinstanties als de financiële instellingen mogelijk om terroristische organisaties en individuen wind uit de zeilen te nemen", vindt minister Van Overtveldt. "De wettelijke basis hiervoor bestaat bijna 10 jaar, nu gaan we eindelijk over tot implementatie van een systeem dat zal bijdragen aan onze strijd tegen terrorisme", vult minister Geens aan. Door de omzendbrief worden immers twee artikelen van het kb van 28 december 2006 over de strijd tegen de financiering van het terrorisme geactiveerd. 

 

bron: http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/2444453/2015/09/03/Procedure-voor-bevriezing-van-financiele-middelen-Syriestrijders-goedgekeurd.dhtml

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is