Jan Jambon in Terzake: “New Yorkse politie staat dicht bij de mensen”

Door Jan Jambon op 3 juni 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie
Jan Jambon

Na de terreuraanslagen in Parijs en Brussel lagen onze veiligheids- en inlichtingendiensten onder kritisch vuur, ook uit het buitenland. Met name vanuit de VS kwam er scherpe kritiek. Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon bracht daarom een bezoek aan de NYPD, de politie van New York, die zelf enkele belangrijke hervormingen doorvoerde na de aanslagen van 11 september 2001.

De politie van New York kan alvast uitstekende resultaten voorleggen: tussen 1990 en 2014 daalde het algemene misdaadcijfer er met meer dan tachtig procent, terwijl het aantal inwoners al die tijd nog aangroeide. Wat ligt er aan de basis van dat succes? Het magische woord is ‘accountability’ (lees: betrokkenheid of het afleggen van rekenschap), zo leerde minister Jambon. “Binnen de NYPD bekijkt men regelmatig of de genomen maatregelen ook de gewenste resultaten opleveren. Dalen bepaalde misdaadcijfers niet, dan worden de verantwoordelijken met die trend geconfronteerd en worden er speciale actieplannen opgesteld.” Daarnaast maakt de New Yorkse politie al jaren intensief gebruik van technologie in haar werk. “Met die iPolice zijn wij hier nog maar net begonnen”, aldus Jambon. Ten slotte haalt de minister ook nog de zogenoemde gemeenschapsgerichte politiezorg (‘community policing’) aan als succesfactor. “Zelfs in een gigantische zone als New York staat de politie dicht bij de mensen. Zo bezoekt zij er mensen die eenzaam zijn of zet zij sportevenementen op met jongeren uit probleemwijken.”

Minister Jambon wil alle drie deze maatregelen ook bij ons in de praktijk brengen, ook al is er voor een gemeenschapsgerichte politiezorg bijzonder veel lokale politie nodig. “Momenteel kampt onze lokale politie met vier crisissen die ze moet bedwingen: de terreurcrisis, de vluchtelingencrisis, de ontmanteling van de tentenkampen in Calais en de cipierscrisis. Eens die uitdagingen overwonnen, kunnen we ook verder werk maken van die gemeenschapsgerichte politiezorg”, besluit de minister.

Bekijk op deredactie.be* het volledige interview met minister Jan Jambon in Terzake.
 

*Door veranderingen aan de website van de VRT is dit mediaoptreden niet langer te bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is