Jan Jambon in VTM Nieuws: “Fusies van politiezones in heel het land aanmoedigen”

Door Jan Jambon op 19 juni 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Hervorming Brussel
Jan Jambon

In de nasleep van de terreuraanslagen van 22 maart werd er vooral vanuit Vlaanderen opnieuw aangedrongen op een fusie van de zes Brusselse politiezones. “En het zou goed zijn mocht die er ook komen”, stelt minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon in het VTM-journaal. “Alleen heb je ook langs Franstalige kant partijen nodig die daarin willen meegaan.” Maar voorlopig lijkt dat niet het geval.

“Zo’n fusie politiek verplichten, dat is moeilijk”, verklaart Jambon. Hij verwijst naar het regeerakkoord, waarin geen bindende afspraken daartoe werden gemaakt. “Maar het regeerakkoord zegt wel dat we fusies moeten aanmoedigen", stipt Jambon aan. Letterlijk staat daarin te lezen: “Met het oog op een betere dienstverlening aan de burger, zal de regering de lokale politiezones ondersteunen en aanmoedigen bij meer onderlinge synergie (interzonale samenwerkings- of associatieverbanden, cohabitaties), of samensmeltingsinitiatieven en schaalvergroting.”

Daarom wil minister Jambon in heel het land, dat vandaag 189 politiezones telt, het samenwerken en samengaan van politiezones aanmoedigen. “Niet alleen in Brussel,” merkt hij op, “maar dus óók in Brussel. In dat verband zou ik trouwens willen oproepen om het debat niet langer te voeren met een communautaire bril op. Laten we vooral met een veiligheidsbril naar de Brusselse politiezones kijken. Dan zie je ook vrij snel de noodzaak van zo’n fusie in, denk ik.”

Nabijheidspolitie

Door schaalvergroting zal de afstand tussen de politie en de bevolking ook niet noodzakelijk vergroten, weet Jambon intussen uit ervaring. “Ik was recent in New York, een stad met 8,5 miljoen inwoners en welgeteld één politiezone. Daar slagen ze erin om net méér capaciteit vrij te maken om aan ‘community policing’ te doen. De New Yorkse politie telt 5000 agenten die echt de wijken ingaan om er bijvoorbeeld sportactiviteiten te organiseren met jongeren, eenzame mensen te bezoeken, enzovoort. Het is dus gewoon een kwestie van organisatie.”

Bekijk hier het volledige interview met minister Jambon.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is