Jan Jambon op 11 juli: “Vlaanderen moet zijn vleugels uitslaan, op eigen kracht”

Door Jan Jambon op 11 juli 2022, over deze onderwerpen: Confederalisme

“Vlaanderen is klaar om in de huidige complexe wereld vol uitdagingen zijn vleugels uit te slaan. We willen verder en hoger vliegen. Op eigen kracht. Zelfbestuur dus.” Dat waren de gevleugelde woorden van Vlaams minister-president Jan Jambon op de viering van de Vlaamse feestdag op de Groeningekouter in Kortrijk. Maar dan zal de huidige verlammende staatsstructuur daadkrachtig en definitief moeten worden aangepakt. Zodat Vlaanderen, met al zijn troeven, tot de top van Europa kan behoren. 

Na de coronacrisis kon Vlaanderen snel en krachtig de rug rechten. Ondertussen kreunt de wereld onder nieuwe uitdagingen, zoals de Russische inval in Oekraïne. Maar volgens Jambon is Vlaanderen klaar om in die complexe wereld zijn vleugels uit te slaan. “We zijn wereldvermaard op zoveel gebieden, maar we zijn te bescheiden om dat uit te stralen. We zouden nochtans fier moeten zijn. Onze zorg, onze welvaart, onze knowhow, maar ook de inventiviteit en de veerkracht van de Vlamingen, maken dat Vlaanderen alles in huis heeft om de beste plek op aarde te zijn, de beste plek om te leven.”

Muurvaste staatsstructuur

“Maar Vlaanderen kan op dit moment niet voluit gaan, omdat onze staatsstructuur verwrongen en eigenlijk muurvast zit. De verschillende bestuursniveaus houden elkaar in een houdgreep. Dat leidt tot immobilisme, besluiteloosheid, ergernis. Dat voedt het onbehagen en de verzuring. We kijken naar een politiek systeem dat de problemen niet opgelost krijgt, we kijken naar een systeem dat weinig daadkrachtig is.”

Zelfbestuur

Jambon pleit er dan ook voor om bij de volgende federale verkiezingen een einde te maken aan deze onhoudbare situatie. Hij kijkt daarvoor in de eerste plaats naar de politiek zelf: “Het is aan ons, politieke verantwoordelijken, om de situatie definitief te deblokkeren en het gros van de bevoegdheden integraal naar Vlaanderen en Wallonië over te hevelen. Want als Vlaanderen hoger en verder wil vliegen, dan moet het dat op eigen kracht kunnen. Met zelfbestuur dus.”

Fier zijn

“Wat we moeten doen, is fier zijn. Wat we moeten doen, is geloof hebben in de toekomst, in onszelf, in onze kracht op de beste te zijn. Wat we moeten doen, is geloven in Vlaanderen. Een vrij Vlaanderen”, besluit Jan Jambon.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is