U bent hier
Minister Jambon maakt werk van algemene crisiscommunicatie via sms

Bij een terreuraanslag, ramp of andere noodsituatie zal iedereen in de gevarenzone een waarschuwing krijgen via sms, ook bezoekers en buitenlandse reizigers. Dat kondigt minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan in zijn nieuwe beleidsnota. In diezelfde nota is ook sprake van een nieuw systeem voor crisiscommunicatie tussen de overheidsdiensten onderling en van nieuwe noodplannen.
Minister Jambon vergelijkt het project ‘SMS-Alert’ met de radiowagen die vroeger rondreed om de mensen te waarschuwen en hen bijvoorbeeld opriep om ramen en deuren dicht te houden. “Die informatie krijgen ze nu op hun gsm”, legt hij uit. “Zo kunnen we hen via sms verwittigen en op de hoogte houden van wat hen te doen staat."
SMS-Alert is een aanvulling op BE-Alert, een succesvol proefproject dat vorig jaar al van start ging. “Maar BE-Alert stuurt enkel noodberichten naar wie zich uit eigen beweging daarvoor heeft aangemeld. Met SMS-Alert kunnen we honderd procent van de mensen in een risicozone bereiken”, maakt Jambon zich sterk. “We kunnen zelfs nagaan wie de nood-sms nog niet las.” Ter vergelijking: in Nederland bereikt een gelijkaardig project, weliswaar met andere technologie, slechts dertig procent van wie zich in de risicozone bevindt.
“Dat belet niet dat we de privacy zullen respecteren van alle mensen in de gevarenzone”, benadrukt de minister. “Alleen de telecomoperatoren weten welke gsm-toestellen rond de masten vertoeven en dus ook wie een berichtje ontvangt.” Bij het project zijn alle drie de gsm-operatoren betrokken die in ons land actief zijn: BASE, Mobistar en Proximus. De aanbesteding voor het nieuwe systeem zal de komende maanden al gebeuren. Daartoe bereidt Jambon een wetswijziging voor in overleg met minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld).
Iedereen krijgt nood-sms bij aanslag of ramp https://t.co/7Mto8X1Yf0 via @tijd
— Jan Jambon (@JanJambon) November 13, 2015
Nationaal noodplan
Voor de crisiscommunicatie tussen de overheidsdiensten onderling komt er volgend jaar ook één beveiligd webportaal, met de naam 'Incident & Crisis Management System'. Dat nationale noodsysteem zal de al bestaande in Antwerpen, Limburg en Luik vervangen. In zijn beleidsnota kondigt Jambon tot slot ook aan dat België nieuwe noodplannen krijgt. Zo komt er een “bijzonder nationaal noodplan terroristische aanslag”, dat een algemene respons zal coördineren bij gelijk welke aanslag. Nu zijn er allerlei terreurnoodplannen die focussen op bijvoorbeeld een nucleaire aanslag. Jambon wil ook zo’n nationaal noodplan invoeren voor alle mogelijke cyberincidenten in ons land.