Minister Jambon: “Sneller en efficiënter optreden tegen terrorisme”

Door Jan Jambon op 17 november 2015, over deze onderwerpen: Asiel, Europees beleid, Syrië, Veiligheid, Wapens
Minister Jambon: “Sneller en efficiënter optreden tegen terrorisme”

“Europa moet de wapenhandel strenger aanpakken, het Schengenakkoord strikter toepassen en het PNR-systeem om verdachte personen en reisbewegingen op te sporen sneller uitwerken.” Tot dat besluit kwam minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon na dringend veiligheidsoverleg met zijn Franse collega Bernard Cazeneuve. Dat overleg kwam er na de aanslagen in Parijs van vorige vrijdag. Sindsdien is het dreigingsniveau bij ons opgetrokken van 2 naar 3, op een schaal van 4. Eerst enkel voor grote evenementen, maar intussen voor het hele land.

De drie voorgestelde maatregelen moeten snel op de Europese agenda komen, vinden beide binnenlandministers. “Eerst en vooral is er dringend nood aan een Europese aanpak rond wapenhandel", aldus Cazeneuve. Daarnaast is er heel snel een akkoord nodig over een PNR-systeem (Passenger Name Record) waarmee Europese luchtvaartmaatschappijen passagiersgegevens kunnen doorgeven aan de lidstaten. "Die uitwisseling van gegevens wordt al heel lang gevraagd, te lang eigenlijk”, verklaart Jambon. “Zowel België als Frankrijk is daar voorstander van. We gaan niet blijven wachten op Europa en zijn alvast voorbereidingen aan het treffen op het vlak van wetgeving en software." Meer daarover hier.

Binnengrenzen controleren

Niet in de laatste plaats vragen beide buurlanden een striktere toepassing van het Schengenakkoord. "Er is nood aan meer grenscontroles aan de Europese binnengrenzen", vindt Cazeneuve. In het kader van de verstrengde veiligheidsmaatregelen na de aanslagen in Parijs geeft Frankrijk alvast het voorbeeld. Ook Jambon pleit ervoor om zulke controles opnieuw in te voeren. "Die zaken zijn opgenomen in het Schengenakkoord", stelt hij.

Minister Cazeneuve benadrukt ten slotte dat hij veel vertrouwen heeft in de samenwerking tussen België en Frankrijk. "De daders zijn vanuit het Belgische grondgebied naar Frankrijk gereisd. Het is daarom zeer belangrijk om met veel overtuigingskracht samen te werken", sprak hij.

Tandje bijsteken in Brussel

Intussen zit ook minister Jambon niet stil. Zo gaat hij een specifiek plan van aanpak uitwerken voor de Brusselse regio en met name de gemeente Molenbeek. “Terwijl in de andere Belgische regio’s het aantal Syriëstrijders systematisch daalt, blijven uit Brussel mensen vertrekken. We gaan een tandje bijsteken om de situatie ook daar onder controle te krijgen”, belooft Jambon.

Om de Belgische Syriëstrijders, door de veiligheidsdiensten “foreign terrorist fighters” genoemd, beter in kaart te brengen en nauwer op te volgen, kan de Belgische antiterreurdienst OCAD vanaf januari ook gebruikmaken van een compleet nieuwe, dynamische databank. “Bij elke naam in die nieuwe databank zal ook de dreigingsevaluatie van het OCAD te vinden zijn. Zo is de opvolging van iedere Syriëstrijder duidelijk voor alle veiligheidsdiensten in ons land”, besluit Jambon.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is