Rapport Ernst & Young toont aan: herstelbeleid is vanaf dag één nodig!

Door Jan Jambon op 9 mei 2014, over deze onderwerpen: Belastingen, Economie, Ondernemen, Werken

Een rapport van consultancybureau Ernst & Young wijst er nog maar eens op dat buitenlandse bedrijven niet langer in België willen investeren of hier zelfs wegtrekken. 

“Nog nooit waren de investeringen zo laag als de afgelopen drie jaren”, waarschuwt N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon. “Dat is zeer alarmerend. Want zonder investeringen kunnen er ook geen nieuwe jobs worden gecreëerd. Nochtans is de nood hoog, want de werkloosheid staat op het hoogste peil sinds 1998. Er valt dus geen dag meer te verliezen, indien we bedrijven en jobs in dit land willen behouden.

Arbeid belast als luxeproduct
Het rapport wijst vooral naar de lasten op arbeid als een probleem voor ondernemingen. "Als die niet fundamenteel naar beneden gaan, zullen bedrijven geen vacatures meer uitschrijven. Wij met N-VA hebben de keuze al gemaakt om de volgende twee jaar de loonkosten te doen dalen met 5 procent. Uit de plannen van de andere partijen leid ik af dat zij dat niet zo hoogdringend vinden.”
 
Uit het rapport blijkt ook dat een grote meerderheid van de ondernemingen de fiscaliteit ondraaglijk vindt. “De regering-Di Rupo is er niet in geslaagd het tij te doen keren. Integendeel, haar fiscale maatregelen en pestbelastingen hebben de zaken nog verergerd.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is