Verlies identiteitsbewijs: ook online aangifte moet kunnen

Door Renate Hufkens op 18 september 2015, over deze onderwerpen: Fraude, Veiligheid

Steeds meer mensen vinden hun weg naar DocStop, een dienst die bestaat uit verschillende aangiftekanalen om de diefstal of het verlies van je identiteitsbewijs te melden. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Renate Hufkens opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Die stijging is vooral te wijten aan een hoger aantal aangiften bij verlies van het identiteitsbewijs. Via het internet kan zo'n aangifte helaas nog niet, maar de N-VA hoopt dat daar binnenkort verandering in komt.

Burgers kunnen terecht bij DocStop via hun gemeenteloket, de politie of rechtstreeks via de DocStop-helpdesk, die de klok rond paraat staat. Het systeem blokkeert de status van je identiteitsbewijs en deelt dat met private en publieke partners, zodat identiteitsfraude onmogelijk wordt. “Momenteel is het nog niet mogelijk om een aangifte te doen via het internet”, betreurt Hufkens. “Je vindt er enkel het telefoonnummer van de dienst. Door een digitalisering van DocStop zullen aangiftes nog sneller verwerkt kunnen worden.”

Criminelen kunnen identiteitsinformatie misbruiken voor frauduleuze doeleinden. “De bestrijding van identiteitsfraude is een prioriteit van deze federale regering”, aldus Hufkens. “Een goede toegang tot DocStop is daarbij onontbeerlijk.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is