Vlaanderen investeerde nooit eerder zoveel in cultureel erfgoed

Door Jan Jambon op 2 oktober 2023, over deze onderwerpen: Cultuur
Jan Jambon

De komende vijf jaar trekt de Vlaamse Regering 18 miljoen euro extra uit voor de cultureel-erfgoedsector. Daarmee komt het totale ondersteuningsbedrag op 51,5 miljoen euro per jaar voor de periode 2024-2028. “Een broodnodige extra injectie om de toekomst van onze Vlaamse cultureel-erfgoedorganisaties te verzekeren”, aldus Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. 

“Deze budgetverhoging is broodnodig om de toekomst van de cultureel-erfgoedorganisaties te verzekeren. Dit is de bekroning van de vele inspanningen die we deze regeerperiode hebben gedaan om de noodzakelijke inhaalbeweging van onze cultureel-erfgoedsector mogelijk maken”, zegt Jan Jambon.

50 procent meer

“We verhogen het jaarlijkse budget van deze erfgoedronde in één klap met meer dan 50 procent, en dat voor de volgende vijf jaar. In navolging van wat er in deze regeerperiode eerder voor de kunstensector gerealiseerd werd, krijg daarmee ook de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen een beduidende financiële versterking om zijn ambities waar te maken.”

Historische inhaalbeweging

Het gaat om een historische inhaalbeweging: nooit eerder investeerde de Vlaamse Regering zoveel middelen in de cultureel-erfgoedsector. De focus ligt daarbij op musea, culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is