Daar is hij dan: de Vlaamse Canon

Door Ben Weyts, Jan Jambon op 10 mei 2023, over deze onderwerpen: Cultuur
Ben Weyts en Jan Jambon

Ben Weyts: “Laat het debat nu maar knetteren”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon stelden in C-Mine in Genk de Vlaamse Canon voor. Die komt er in de vorm van een boek en website, en geeft een chronologisch overzicht van ankerpunten in de Vlaamse cultuur, geschiedenis en wetenschappen. De Canon werd samengesteld door een onafhankelijke commissie van deskundigen. “Laat iedereen deze Canon maar eens lezen en laat het debat dan maar knetteren”, zegt Ben Weyts.

“Het is een fantastisch instrument, zowel voor leerkrachten, voor inburgeraars maar ook voor iedereen die op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier meer te weten wil komen over de geschiedenis van Vlaanderen. Welke gebeurtenissen en personen hebben Vlaanderen gemaakte tot hoe wij het vandaag kennen”, aldus Ben Weyts.

Versterken gemeenschap

“De Canon zal ongetwijfeld een positieve bijdrage leveren aan het versterken van onze gemeenschap en dus ook aan wie we zijn. Terugblikken op wat ons samen gemaakt heeft tot de gemeenschap die we vandaag zijn, daar kan toch niemand slechter van worden?”, stelt Jan Jambon.

Critici ongelijk

Al vanaf er sprake was van een Canon, werd hij door veel opiniemakers afgekraakt, maar de critici hebben ongelijk gekregen, zeggen beide ministers. Ook de kritiek dat het een politiek statement zou worden, wuiven ze resoluut weg: “De commissie werd volledig onafhankelijk samengesteld. Van enige bemoeienis of zelfs inzage van de politiek was geen enkele sprake. Dit is de Canon van Vlaanderen, niet die van één partij.”

De Vlaamse Regering gaat nu aan de slag met de aanbevelingen van de commissie om de Canon verder te gebruiken in onder meer het onderwijs.

Bekijk ook Ben Weyts in VTM Nieuws op VTM Go (beschikbaar tot dinsdag 16 mei 2023) en Jan Jambon in De Tafel van Vier op GoPlay.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is