Dalende exportcijfers bevestigen: corona doet Vlaanderen pijn

Door Jan Jambon op 15 juni 2020, over deze onderwerpen: Buitenlandse handel, Coronacrisis
Jan Jambon

Min 7,5 procent. Dat is (voorlopig) de impact van corona op de Vlaamse exportcijfers in maart van dit jaar. Vlaams minister-president Jan Jambon maakt van internationale handel een van de belangrijke aandachtspunten in het relanceplan dat de Vlaamse Regering voorbereidt. Tegelijk wil hij Vlaanderen beter wapenen tegen toekomstige onverwachte crisissen.

Dat corona de exportnatie Vlaanderen pijn doet, is geen verrassing. Een op drie Vlaamse jobs is afhankelijk van export, binnen België tekent Vlaanderen voor 80 procent van de uitvoer, wereldwijd staat ons land op de 15de plaats voor wereldgoederenexport. “Het wordt dikwijls onderschat, maar we zijn voor onze welvaart enórm afhankelijk van onze internationale handelsrelaties”, zegt minister-president Jambon.

7,5 procent minder export

De cijfers spreken boekdelen. In maart, de eerste coronamaand, voerde Vlaanderen voor 26,6 miljard euro uit. Dat is 7,5 procent minder dan een jaar eerder. “We moeten teruggaan tot de crisisjaren 2008 en 2009 om soortgelijke mincijfers te zien.” Ook de import toont een grote daling: -11,5 procent in vergelijking met maart 2019.

Edelstenen en diamanten

De grootste daling in maart is richting Midden-Oosten: -28,2 procent. Een verlies dat bijna volledig toe te schrijven is aan de verminderde uitvoer van edelstenen en diamanten. Ook de uitvoer naar Italië daalde met bijna een kwart. Naar buurlanden Nederland en Frankrijk voerden we ongeveer 14 procent minder uit, naar het VK 10 procent minder.

Farma-export groeit

Opvallend: er zijn ook markten waar Vlaanderen een groei optekent. Dat geldt onder meer voor Duitsland, de Verenigde Staten en Zweden. Onze export naar Rusland steeg zelfs met 32 procent, die naar Ierland met maar liefst 83 procent. Die exportgroei wordt nagenoeg volledig gedragen door de farma-industrie.

Goederen van strategisch belang

Hoe dan ook maakt minister-president Jambon van internationale handel een belangrijk topic in het relanceplan dat de Vlaamse Regering voorbereidt. “Een van de grote lessen die we uit de Coronacrisis trekken, is dat we ons als Vlaanderen voor wat betreft ‘goederen van strategisch belang’ niet te afhankelijk  mogen maken van het buitenland. Dat maakt ons kwetsbaar. Het meest zichtbare voorbeeld daarvan zijn natuurlijk de mondmaskers.”

Productiecapaciteit in Vlaanderen houden

Corona heeft ons met de neus op feiten gedrukt, meent Jambon. “Internationale handel mag dan voor Vlaanderen een superbelangrijke motor zijn om te groeien, maar we moeten er ook voor zorgen dat we voldoende strategische reserves en productiecapaciteit in Vlaanderen houden. Ik wil daar een belangrijk werkpunt van maken voor de regering. Want ook de volgende jaren kunnen we geconfronteerd worden met onverwachte crisissen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is