De post-corona ambitie van Jan Jambon: “Vlaanderen moet en zal schitteren”

Door Jan Jambon op 27 september 2021, over deze onderwerpen: Vlaamse begroting, Innovatie
Jan Jambon in het Journaal

In zijn Septemberverklaring bij de start van het parlementair jaar schetste Vlaams minister-president Jan Jambon de ambities van Vlaanderen na corona. Jambon legt de lat hoog. ‘Ik vind dat we de kampioen van het post-coronatijdperk moeten worden. Vlaanderen moet en zal schitteren.” Beluister Jan Jambon over de Septemberverklaring in het Journaal.

Corona heeft onze samenleving door elkaar geschud, begon Jan Jambon zijn toespraak in het Vlaams halfrond. Maar corona heeft Vlaanderen niet op de knieën gekregen. “Wel integendeel, het gaat goed met Vlaanderen.”

Vlaanderen wereldtop in innovatie

Bovenaan het prioriteitenlijstje van minister-president Jambon staat welzijn. “Het welzijn van de Vlamingen is het hoogste goed, onze prioriteit nummer één. Welzijn wordt gebouwd op welvaart. Onze economie is daarvan de motor. En ja, het gaat goed met onze economie.” Kers op de taart is volgens Jambon dat Vlaanderen voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan drie procent van zijn bbp aan onderzoek en ontwikkeling besteedt. “Daarmee komt Vlaanderen in de absolute wereldtop als het gaat over innovatie.”

Uit de crisis, naar de top

Vervolgens schetste Jan Jambon de torenhoge ambities van de Vlaamse Regering. “We zijn het aan onszelf verplicht om nog beter te doen, om nog meer ambitie aan de dag te leggen, nog meer creativiteit, nog meer daadkracht. Vlaanderen moet en zal schitteren.” Jambon verwees naar het relanceplan Vlaamse Veerkracht dat zijn regering een jaar geleden lanceerde. “Het meest ambitieuze relanceplan ooit. Met 4,3 miljard euro kan Vlaanderen zich uit de crisis en naar de top investeren. Investering die nú gebeuren.”

Investeren, maar ook hervormen

Daarnaast moet Vlaanderen ook durven hervormen, sprak Jambon. Hij noemde de prioriteiten. “Absolute prioriteit is de arbeidsmarkt. We zetten alles op alles om meer mensen aan het werk te krijgen.” Een andere topprioriteit is het klimaat. Vlaanderen moet en zal een voortrekker zijn op de weg naar een schonere omgeving en minder klimaatopwarming. Deze regering heeft op dat vlak met minister Demir haar daadkracht al getoond, en we zullen verdergaan op de ingeslagen weg.”

Vlaamse begroting in evenwicht tegen 2027

Wat de Vlaamse begroting betreft, neemt de Vlaamse Regering zich voor om de begroting opnieuw op de rails te zetten zonder dom en blind te besparen. “Vlaanderen zal het structureel tekort van 1,8 miljard euro nog deze regeerperiode halveren. En uiterlijk tegen 2027 zal Vlaanderen opnieuw aanknopen bij begrotingsevenwicht.”

Uitgestoken hand naar Wallonië

Opmerkelijk: Jan Jambon reikte namens Vlaanderen de hand naar het door zware overstromingen getroffen Wallonië. “Duizenden mensen werden door de extreme weersomstandigheden getroffen. Ik doe hier en nu het aanbod om in de volgende dagen met de Waalse regering rond de tafel te gaan zitten om na te gaan of we Wallonië kunnen bijstaan via een lening of borgstelling.”

Klaar voor de roaring twenties

Minister-president Jambon eindigde zijn Septemberverklaring met een blik vooruit. “Ik hoop dat we over enkele weken écht kunnen zeggen: de coronacrisis ligt helemaal achter ons. Maar dat houdt ons niet tegen om vandaag aan het post-coronatijdperk te beginnen. Een tijdperk waarin Vlaanderen internationaal wil en zál schitteren. Twee jaar later dan verhoopt zijn we klaar voor… de roaring twenties.”

Beluister Jan Jambon over de Septemberverklaring in het Journaal (beschikbaar tot woensdag 27 oktober).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is