Een goede toekomst voor álle Vlamingen

Door Jan Jambon op 2 oktober 2019, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs, Inburgering
Jan Jambon

“Vlaanderen is een welvarende, zelfbewuste natie met een rijke traditie én een veelbelovende toekomst.” Kersvers Vlaams minister-president Jan Jambon stak de ambitie van zijn Vlaamse Regering niet onder stoelen of banken tijdens zijn eerste regeringsverklaring. Hij nodigt alle Vlamingen uit om samen het sterke verhaal van Vlaanderen te schrijven.

De wereld verbazen

In zijn eerste toespraak tot het Vlaams Parlement begon minister-president Jambon de erkenning van het onbehagen bij veel Vlamingen. Om dat te counteren wil Jambon een verhaal brengen dat alle Vlamingen enthousiasmeert. “We moeten Vlaanderen boven zichzelf doen uitstijgen. We hebben alle troeven in handen om voortrekker te zijn in Europa en de wereld: een uitstekende ligging, bloeiende zeehavens, bruisende steden, schitterende bedrijven en een rijkdom aan talent. Wij hebben alles om de wereld te verbazen”, sprak Jambon het Parlement toe.

Roaring twenties

De uitdagingen zijn groot, gaf Jan Jambon aan, maar “Vlamingen zijn altijd tot veel in staat geweest. Onze veerkracht is legendarisch”. De minister-president is vastberaden om van het volgende decennium opnieuw roaring twenties te maken. “Om die ambitie waar te maken, doet de Vlaamse Regering een beroep op alle Vlamingen en hun talenten”, zei Jan Jambon.

Streven naar excellentie

Die ambitie betekent in de eerste plaats het streven naar excellentie, onder meer in onderwijs en de werkzaamheidsgraad. “Excellentie betekent ook warm zijn voor kwetsbaar is of wie tegenslag heeft en onze steun nodig heeft”, voegde de minister-president daaraan toe. En hij herhaalde het principe dat het toegangsticket tot de Vlaamse samenleving duurder wordt, maar “eens iemand in onze gemeenschap opgenomen, is ieder individu een gelijkwaardige Vlaamse burger.”

Vlaanderen institutioneel klaarmaken

Voor de Vlaamse volksvertegenwoordigers had de nieuwe Vlaamse regeringsleider een bijzondere oproep: “En ik vraag aan u, Vlaamse volksvertegenwoordigers, om Vlaanderen institutioneel klaar te maken voor de toekomst. Wij hebben de ambitie om maximaal gebruik te maken van onze autonomie en deze in de ruimste zin in te vullen. Maar het is aan het Vlaams Parlement om in alle vrijheid en ruimte een grondige reflectie op te starten over de gewenste staatsinrichting. Een staatsinrichting die de samenwerking tussen Vlamingen, Franstaligen en Duitstaligen in dit land duurzaam kan verbeteren.”

Een goede toekomst voor alle Vlamingen

Het doel van de Vlaamse Regering is een goede toekomst voor alle Vlamingen, zei Jan Jambon aan het einde van zijn toespraak. Hij nodigde de Vlaams Parlementsleden van meerderheid en oppositie uit om mee te werken aan de verwezenlijking van dat doel. Jan Jambon besloot zijn ambitieuze regeringsverklaring met een parafrasering van de gebeitelde woorden boven de deur van het Paleis van de Heren van Gruuthuse in Brugge: “Plus et en nous”.

Lees hier de volledige regeringsverklaring van Jan Jambon.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is