Een pluim voor Jan Jambon: dubbel zoveel mensensmokkel ontdekt in luchthavens

Door Jan Jambon op 6 september 2019, over deze onderwerpen: Luchtvaart, Veiligheid, Verandering
Jan Jambon

De luchtvaartpolitie ontdekte in 2018 dubbel zoveel gevallen van mensensmokkel als in 2017. En dit jaar zijn op onze luchthavens al 94 terreurverdachten onderschept. Dat is te danken aan Jan Jambon.

Sterke toename dankzij screenings

De luchtvaartpolitie ontdekte in 2018 71 gevallen van mensensmokkel. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2017 en meer dan zes keer zoveel als in 2016. Vorig jaar zijn daarbij 23 mensen aangehouden in de Belgische luchthavens.

De sterke toename is een pluim op de hoed van Jan Jambon. Als minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid in de regering-Michel voerde Jambon begin 2018 immers de verplichte screening van alle vliegtuigpassagiers in. 

Ontvoeringen door ouders

De screening van vliegtuigpassagiers loont niet alleen in de strijd tegen mensensmokkel. Alleen al dit jaar leidde ze tot de onderschepping van 94 terreurverdachten, waaronder 40 die naar Syrië zijn gereisd of daar plannen toe hadden. Daarnaast werden dankzij de screening al meerdere ontvoeringen door ouders voorkomen.

De verplichte screening is in voege sinds april 2018. De vliegtuigmaatschappijen moeten 48 uur voor vertrek de passagierslijsten doorgeven. De maatregel kadert in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme. Mét resultaat.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is