Extra beveiliging internationaal treinverkeer: "Op maand tijd al bijna 17.000 reizigers gecontroleerd"

Door Jan Jambon op 23 augustus 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, NMBS, Veiligheid
securail agressie nmbs

“Sinds we midden vorige maand extra veiligheidsmaatregelen hebben genomen in de hst-terminals in Antwerpen, Brussel en Luik, zijn al 22.000 stuks bagage van zo’n 17.000 reizigers gecontroleerd”, zegt minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Bij 170 personen werden grondigere controles uitgevoerd.”

Wie vandaag een hogesnelheidstrein wil nemen, moet eerst door een sas waar medewerkers van Securail een willekeurige steekproef uitvoeren onder de treinreizigers. Wie uit de rij wordt gepikt, gaat naar een metaaldetector en bagagescanner. Daar controleert het Securail-personeel op onder meer wapens, munitie en explosieven. Indien nodig halen zij de federale politie erbij. In 95 procent van die gevallen waarbij de politie tussenbeide moest komen, ging het om het bezit van steekwapens.

Extra budget

De regering heeft voor de nieuwe veiligheidsmaatregelen 15,7 miljoen euro en een jaarlijks budget van 6,6 miljoen voor onderhoud en personeelskosten uitgetrokken. Om de reizigerscontroles naar behoren te kunnen uitvoeren, moest de NMBS 92 extra Securail-agenten in dienst nemen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is