Genkse islamschool staat haaks op integratie

Door Jan Jambon, Zuhal Demir op 19 september 2018, over deze onderwerpen: Inburgering, Gelijke kansen, Diversiteit
Leerling in islamitische school

“Genk is het toonbeeld van een integratiemodel. Aparte islamitische scholen waar Arabisch en Turks wordt gegeven, staan daar haaks op.” Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon reageert op de mogelijke komst van een islamitische school in Genk. Hij vraagt een onderzoek naar de geldstromen van de vzw’s achter de school. Eerder trok staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir aan de alarmbel over de school. “De Milli Görüs school is slecht nieuws voor Genk, dat verder afglijdt naar segregatie”, zegt Zuhal Demir.

Nationale visie

“Milli Görüs is Turks voor ‘Nationale visie’. En dat gaat niet om de nationale visie van Vlaanderen, België of Europa. Nog meer Turkse inmenging in ons land, via de schoolbanken. Het is een nachtmerrie voor iedereen die een multiculturele samenleving wil doen slagen”, betoogt staatssecretaris Demir, die zich nog luidop afvraagt waar het geld vandaan komt bij de vzw’s achter de school. “Ik weiger me neer te leggen bij een school die kleutermeisjes sluiert en islamisme promoot”, klinkt Zuhal Demir strijdvaardig.

Verkeerde kant

Minister Jan Jambon treedt haar volmondig bij. “Is dit de weg die we met onze maatschappij op willen? Ik ben daar absoluut tegen. Dit gaat de verkeerde kant op. Ik heb al in augustus gevraagd aan de Staatsveiligheid om een onderzoek in gang te zetten. Nu heb ik een actualisering van dat onderzoek gevraagd, specifiek over de geldstromen van de organisatie", zo zegt minister Jambon.

Beluister hier de reactie van Jan Jambon in De Ochtend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is