Jambon optimistisch over Vlaamse relanceplan in De Ochtend

Door Jan Jambon op 23 juni 2021, over deze onderwerpen: Europees beleid, Leefmilieu
Jan Jambon

Vlaams minister-president Jan Jambon sprak in De Ochtend op Radio 1 over de PFOS-kwestie in Zwijndrecht. Jambon benadrukte dat de Vlaamse Regering is al lang met de zaak bezig is. “Al voor de heisa in het Vlaams Parlement hebben we iemand aangesteld om voor Zwijndrecht te kijken hoe we dat moesten aanpakken.”

Meer meten en lozingen stopzetten

De minister-president wees erop dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir al kort na haar aantreden in 2019 een actieplan voor PFAS heeft neergelegd. “Dat houdt in dat we veel meer gaan meten, dat we de lozingen die nog steeds gebeuren, gaan stopzetten. Die vervuiling is gedurende tientallen jaren opgebouwd, dat draai je niet met een vingerknip om.”

Vlaams relanceplan: Ursula von der Leyen komt op bezoek

Jambon sprak ook over het Vlaamse relanceplan na de coronacrisis. Hij deed dat naar aanleiding van het bezoek van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan dit land vandaag. “We hebben met Vlaanderen een relanceplan van 4,3 miljard ingediend. Daarvan wordt bijna 2,3 miljard door Europa gefinancierd. De investeringen zijn echt nodig om onze economie te doen draaien, om onze achterstand inzake duurzaamheid in te lopen en om in te zetten op digitalisering.”

Vlaanderen moet niet op Europa wachten

Of Europa die 2,3 miljard effectief bijpast, is nog niet helemaal zeker. Maar minister-president Jambon toonde er zich gerust in. “We hebben vaak met Europa overlegd alvorens onze plannen in te dienen, dus we wisten wel hoe we ze moesten indien. Maar of het geld er komt of niet, wij hebben die volledige 4,3 miljard sowieso in de Vlaamse begroting ingeschreven. We gaan niet op Europa moeten wachten om het geld te spenderen.”

Beluister Jan Jambon in De Ochtend op Radio 1.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is