Jambon: “Vlaamse Regering kon faillissementen tegengaan, maar zal niet elke euro verlies kunnen compenseren”

Door Jan Jambon op 7 oktober 2020, over deze onderwerpen: Economie, Coronacrisis
Septemberverklaring Vlaams minister-president Jambon

Tijdens de persconferentie van het Overlegcomité van 6 oktober benadrukte Vlaams minister-president Jan Jambon dat hij maximaal de economie wil laten draaien en de scholen openhouden. “Dat zijn de absolute prioriteiten voor de Vlaamse Regering”, verduidelijkt hij in De Ochtend op Radio 1. “Ik leg mijn eieren in de mand om de sectoren zo snel mogelijk te laten heropstarten.”

Heropstarten in veilige omstandigheden

Jambon blikte terug op hoe de Vlaamse Regering de horeca hielp overleven tijdens de lockdown. De minister-president beklemtoont dat het goed was dat toen met compensaties faillissementen zijn tegengegaan, maar waarschuwt dat de Vlaamse Regering onmogelijk elke euro verlies kan compenseren. “Ik zou niet liever willen dan als weldoener overal rondgaan, maar we moeten de begroting ook in het oog houden. Ik herinner u aan de Septemberverklaring, waar we beloofden een gigantische inspanning te doen om investeringen op gang te krijgen. Al die zaken bijeen maken dat de Vlaamse begroting terug op het juiste pad krijgen dit jaar en de jaren erna een gigantische uitdaging zal zijn. Ik leg dus eerder mijn eieren allemaal in de mand van het zo snel mogelijk heropstarten van de getroffen sectoren, in veilige omstandigheden.”

Protocollen in scholen goed toegepast

Daarnaast moeten scholen maximaal openblijven, zegt Jambon. “Er zijn goede protocollen gemaakt samen met de virologen om te zien wat moet gebeuren in de scholen. Hoe de speeltijden moeten georganiseerd worden en wat er gebeurt als we naar een verdere verspreiding van het virus gaan bijvoorbeeld. Die protocollen worden goed nageleefd door de directies, die zeer geëngageerd zijn. De nodige maatregelen zijn daar dus genomen en worden ook toegepast.”

Beluister Vlaams minister-president Jan Jambon in De Ochtend

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is