Jan Jambon: “De echte strijd is tegen de mensensmokkelaars”

Door Jan Jambon op 5 september 2018, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie
Politie op zoek naar transmigranten

“Het doel van de politieacties is om de netwerken van de mensensmokkelaars te ontmantelen.” Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon reageert in een gesprek met Radio 1 op de kritiek dat opgepakte transmigranten weer vrijkomen. “De transmigranten zijn ook maar sukkelaars op zoek naar een beter leven. De echte inzet van de strijd zijn de mensensmokkelaars die de transmigranten uitbuiten en valse hoop geven. De politiediensten begrijpen dat.”

Smokkelbendes in kaart

Minister Jambon wil de smokkelbendes in kaart brengen met de politieacties. “De transmigranten worden opgepakt om informatie te vergaren over de criminele netwerken. Dat kan bijvoorbeeld door het uitlezen van gsm's om te zien met wie ze in contact waren. De doelstelling is om de mensensmokkelaars op te pakken die grof geld verdienen aan deze sukkelaars door hen valse hoop te geven”, verduidelijkt Jan Jambon.

Aanzuigeffect

De minister wijst op het aanzuigeffect van het Verenigd Koninkrijk. “Zolang je in het Verenigd Koninkrijk in de reguliere economie terechtkan, ook al ben je illegaal, blijft bij ons de druk van mensen die naar dat land willen. We moeten proberen het Verenigd Koninkrijk zover te krijgen dat ze wel identiteitscontroles uitvoeren, maar op korte termijn lost dat de problematiek niet op”, zegt Jan Jambon.

Samenwerken

Tot slot pleit minister Jambon ervoor dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt en samenwerkt. “De sluiting van parkings langs de snelwegen, zoals sommige burgemeesters willen, is geen goed idee. Dan krijg je vrachtwagens in de dorpskernen. Het probleem verplaatst zich alleen maar”, besluit minister Jan Jambon.

Beluister hier het gesprek met minister Jan Jambon.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is