Jan Jambon doet een beroep op de verantwoordelijkheidszin van de Vlaming

Door Jan Jambon op 7 mei 2020, over deze onderwerpen: Welzijn, Coronacrisis
Jan Jambon in VTM Nieuws

“Je moet alles in zijn perspectief plaatsen.” De Nationale Veiligheidsraad versoepelde op woensdag 6 mei de maatregelen om de coronacrisis in te dijken. Zo mogen we vanaf 10 mei vier mensen thuis ontvangen en gaan winkels op 11 mei open. Vlaams minister-president Jan Jambon verduidelijkt de versoepeling op VTM Nieuws. “Ik doe een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de mensen.”

Sociale versoepeling

We mogen vanaf Moederdag vier mensen thuis ontvangen. Families zullen dus keuzes moeten. Jambon begrijpt de moeilijkheid. “Ik denk dat mijn vader er ook naar snakt om de vier generaties samen te zien, want de vierde generatie is onlangs geboren.” Jambon wijst erop dat een sociale versoepeling nodig was: “We hebben gekeken wat mogelijk was. Helemaal niets doen, ook met Moederdag, is nog veel moeilijker.”

Volhouden en maatregels respecteren

Jambon vraagt de Vlamingen om vol te houden en de maatregels te respecteren: “Ik doe een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de mensen. Als we dit massaal met de voeten gaan treden, dan zien we binnen enkele weken de curve verschrikkelijk slecht evolueren. Dan moeten we de vervelende beslissing nemen om terug te keren op die stappen. Ik denk dat niemand dat wilt.”

Perspectief

De kritiek dat er weinig versoepeld is, weerlegt Jambon: “Je moet alles in zijn perspectief plaatsen. De winkels gaan open, de markten volgen een week later. We gaan terug met vier mensen bij elkaar op bezoek mogen. Er is veel versoepeld.”

Meer informatie over het coronavirus en de maatregelen vindt u op https://www.info-coronavirus.be/

Bekijk Jan Jambon op VTM Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is