Jan Jambon in De Zevende Dag: “Beloon het zorgpersoneel dat overuren klopt”

Door Jan Jambon op 3 mei 2020, over deze onderwerpen: Werken, Gezondheidszorg, Confederalisme, Coronacrisis
Jan Jambon in De Zevende Dag

“Het is duidelijk dat we heel langzaam de schroef lossen.” Vlaams minister-president Jan Jambon blikte in de Zevende Dag vooruit op de heropening van de bedrijven vanaf 4 mei. Hij brak ook een lans voor homogene bevoegdheidspakketten. "We hebben bewezen in onderwijs dat dat goed werkt."

Schroef langzaam lossen

Op maandag 4 mei kunnen ook niet-essentiële bedrijven terug openen. Telewerken blijft de norm voor wie kan. “Het is duidelijk dat we heel langzaam de schroef lossen met de bedoeling om iedere keer te kunnen kijken naar het effect op de curve. De virologen en epidemiologen geven ons voldoende zekerheid.”

Zorgsector belonen

Jambon stelt voor om de overuren van het zorgpersoneel belastingvrij te maken: “Er zijn delen van de zorg die overuren draaien, maar er zijn andere delen waar het nu wat minder is. We moeten zeker iets voor de zorgsector doen. Ik dacht aan de overuren die gedraaid worden belastingvrij maken. Dan beloon je de mensen die nu heel veel uren kloppen.”    

Defederaliseren van de gezondheidszorg

“De coronacrisis heeft ons veel geleerd, maar ook dat je best homogene bevoegdheidspakketten op één niveau bijeen brengt.” Jambon pleit ook om gezondheidszorg te defederaliseren. In plaats dat de gemeenschappen trachten het zeel naar zich toe te trekken, stelt hij voor om gezondheidzorg op gemeenschapsniveau te organiseren. “We hebben bewezen in onderwijs en cultuur dat het goed werkt. Daar wordt aan beide kanten, op een andere manier, goede resultaten behaald. Laten we dat model doortrekken en niet proberen alles op dat federaal niveau bij elkaar te patchen.” 

Beluister Jan Jambon in de Zevende Dag

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is