Jan Jambon in Het Journaal: "Veiligheidsdiensten hebben professionalisme weer bewezen"

Door Jan Jambon op 21 juni 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Leger
Jan Jambon VTM Nieuws

In een speciale nieuwsuitzending reageerde minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon op de mislukte terreuraanslag in Brussel-Centraal. Daarbij bedankte hij allereerst de veiligheidsdiensten en in het bijzonder de militairen voor hun koelbloedige optreden: “Ik denk dat zij hun professionalisme weer bewezen hebben.”

Minister Jambon begrijpt ook de roep om extra veiligheidsmaatregelen en vindt die eigenlijk niet meer dan logisch. “We zullen kijken wat het gerechtelijk onderzoek oplevert, en zien of er ergens nog zwakheden in ons systeem zitten. En dan zullen we die zwakheden ook weer aanpakken. Maar een systeem is nooit perfect”, beklemtoont hij. “In de strijd tegen criminaliteit en zeker terrorisme ben je bovendien nooit klaar. Als je een nieuwe reeks maatregelen neemt, dan verandert de tegenstrever ook weer zijn modus operandi.”

Evenwicht vinden

Ten slotte stelt Jambon dat we toch ook eens moeten nadenken over de vraag in welke soort maatschappij wij willen leven. “Als we verglijden naar een maatschappij waarin je altijd, overal en op alles gecontroleerd wordt, dan kom je op de duur in een politiestaat terecht en zijn we de agenda van de terroristen aan het uitvoeren. Het is dus zaak om daarin de goeie balans te vinden.”

Bekijk hier het volledige interview met minister Jambon in het extra VRT-journaal.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is