Jan Jambon licht de geplande versoepelingen uit het zomerplan toe in De Afspraak

Door Jan Jambon op 11 mei 2021, over deze onderwerpen: Coronacrisis
Jan Jambon

“Op een bepaald moment moet je als maatschappij zeggen: “ik pak een zekere graad van risico”.” Vlaams minister-president Jan Jambon sprak in De Afspraak over de versoepelingen die het zomerplan voorziet indien de coronacijfers gunstig blijven evolueren. Evenementen zoals Pukkelpop, met duizenden festivalgangers, moeten onder bepaalde voorwaarden kunnen, zei Jambon. “Bezoekers zullen ofwel een vaccinatiebewijs moeten hebben, ofwel een negatieve test van maximaal 48 uur oud, ofwel ter plekke een sneltest moeten laten afnemen.”

500 als drempel

Minister-president Jambon had het ook over de 500 patiënten op intensieve zorgen als drempel om te versoepelen. “Die 500 is geen doelstelling op zich, ze is de grens vanaf waar we bepaalde versoepelingen willen doen. De bedoeling is uiteraard dat het aantal mensen op intensieve naar nul gaat. Daarom spreken we van een drempel van 500 mensen op intensieve én in dalende lijn.”

Verantwoordelijk voor de hele maatschappij

Jan Jambon ging ook in op het verschil tussen politicus en wetenschapper. “Het verschil is dat wij voor de hele maatschappij verantwoordelijk zijn. Wij zullen luisteren naar de experten, maar niet elke keer uitvoeren wat zij adviseren. Wij moeten ons verantwoorden aan de maatschappij. Als wij ons nu vergissen met deze maatregelen, dan moeten wij ons gaan verantwoorden en zal de maatschappij ons daarop beoordelen.”

Bekijk Jan Jambon in De Afspraak op VRT NU (beschikbaar tot 10 juni 2021) over de coronaversoepelingen in het zomerplan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is