Jan Jambon over nieuwe maatregelen: “Samen de strijd tegen corona winnen”

Door Jan Jambon op 28 oktober 2020, over deze onderwerpen: Coronacrisis, Infografieken
Jan Jambon

“Het basisuitgangspunt is het aantal contacten te verminderen. Maar die basisregels zijn al heel de crisis lang het uitgangspunt. Je merkt dat heel veel Vlamingen die heel goed nakomen en je merkt dat een hardleerse minderheid er moeite mee heeft. Die brengen niet alleen hun eigen gezondheid, maar ook die van de mensen waarmee ze in contact komen in gevaar.” Vlaams minister-president Jan Jambon ging in De Ochtend op Radio 1 dieper in op de nieuwe coronamaatregelen die de Vlaamse Regering dinsdag aankondigde.

Samen de strijd tegen corona winnen

De maatregelen gaan vrijdag in. Maar dat hoeft niemand ervan te weerhouden om ze nu al in acht te nemen, benadrukte Jambon. “Het is voor niemand verboden om de maatregelen nu al toe te passen. Je móet nu niet meer naar de fitness, je móet nu niet meer met veel mensen samen zitten in het park.” 

Jambon riep andermaal op tot burgerzin en ook tot sociale controle. “Als je ziet dat het ergens druk is, ga er dan niet naartoe. En als je ziet dat iemand zich niet aan de regels houdt, tik die dan op de vingers. We moeten allemaal samen de strijd tegen corona aangaan om hem te winnen.”

Betere handhaving

De minister-president pleitte ook voor betere handhaving. “Het is triestig dat nu de ziekenhuizen vollopen, nog altijd burgers het gaatje in het net gaan zoeken om dingen te doen waarvan ze zelf heel goed weten dat ze er hun medeburgers in gevaar brengen. Iedereen heeft een verantwoordelijkheid.”

Beluister Jan Jambon in De Ochtend

Extra maatregelen Vlaamse Regering

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is