Jan Jambon: "Over vennootschapsbelasting en langere aanhouding zal stevig gebikkeld worden"

Door Jan Jambon op 19 maart 2017, over deze onderwerpen: Federale begroting, Veiligheid, Justitie
Jan Jambon in De Zevende Dag

In De Zevende Dag gaf minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon tekst en uitleg bij het begrotingsakkoord. "De begroting is op koers, onze ambitie om eind 2017 met een tekort van minder dan één procent te eindigen is haalbaar", zei de minister. Er komt ook extra geld vrij voor politie en asiel. "Dat extra budget gaat naar de politiediensten die niet met terreur bezig zijn. Zo hoeven de voorziene besparingen in die departementen nog niet doorgevoerd worden. Dat zal de politiediensten terug zuurstof geven na de crisissen van 2016."

Minister Jambon kondigde na de aanslagen in Parijs een opkuis van Molenbeek aan, de Brusselse gemeente waar de aanslagen van Parijs - en later die van Brussel - werden beraamd. Het actieplan dat Jan Jambon hiervoor opstelde, levert positieve resulaten op. Nu moeten we jonge moslims uit de handen van IS houden. "We moeten ervoor zorgen dat deze jongeren niet verleid worden door de boodschap van IS en het kalifaat en ze niet radicaliseren. De jongeren die al op die weg zijn, moeten hard aangepakt worden. Om dat te kunnen verwezenlijken moeten alle niveaus samenwerken, van regering tot sportclub."

Sinds de aanslagen is er veel werk geleverd om de veiligheid op luchthaven van Zaventem te vergroten. "Er zijn ANPR-camera's geïnstalleerd en politiemensen zijn opgeleid om verdachte gedragingen sneller te herkennen. De volgende stap is om gezichtsherkenningscamera's te installeren." Momenteel discussieert het parlement over de aanhoudingstermijn van verdachten. Die staat nu op 24 uur, maar dat is vaak te weinig tijd om bewijzen te verzamelen. De regering wil deze termijn verlengen tot 72 uur, maar daar is de steun van oppositie voor nodig omdat het een grondwetswijziging betreft.

Bekijk het volledige interview hier. (11:40)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is