Jan Jambon pleit voor eensgezind en krachtdadig Europa tegenover Turkije

Door Jan Jambon op 10 oktober 2019, over deze onderwerpen: Europees beleid, Turkije, Syrië, Koerden

Vlaams minister-president Jan Jambon roept Europa op om eensgezind en krachtdadig te reageren op de Turkse inval in Syrië. In een gesprek met De Ochtend pleit hij voor economische sancties tegen Turkije. Jambon vreest dat het oorlogsgeweld zal leiden tot de ontsnapping van Syriëstrijders uit Koerdische kampen. “Tikkende tijdbommen”, zei Jambon daarover.

Economische sancties

“Europa moet nu tonen dat het relevant is op internationaal vlak.” Volgens minister-president Jambon heeft Europa belangen in het conflict, met onder meer de Europese Syriëstrijders die buiten elke controle dreigen te vallen. “In de eerste plaats moeten we zwaar inzetten op economische sancties tegen Turkije om Erdogan op andere gedachten te brengen”, sprak hij op de radio.

Machtsblok

Daarnaast verwacht hij dat de NAVO-bondgenoten het belangrijke lid Turkije tot de orde roepen. Vlaanderen zelf kan op zijn eentje weinig beginnen, beseft Jambon. “Als wij ons Turks agentschap van Flanders Invest and Trade sluiten, is dat een druppel op een hete plaat. Tegenover een machtig land als Turkije moet je een machtsblok zetten: Europa.”

Verder sprak Jan Jambon nog over het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement. Beluister hier het hele gesprek.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is