“In elk dossier dat op de tafel van de Vlaamse Regering is gekomen, hebben we een beslissing genomen. Dat is ook mijn voornaamste rol als regeringsleider: zorgen dat die beslissingen er komen, dat we knopen kunnen doorhakken”, aldus Jan Jambon, die verwees naar onder meer Ventilus en het stikstofakkoord.

Absolute top in innovatie

Met Flanders Technology & Innovation zet Vlaanderen grote stappen in haar ambitie om binnen Europa de absolute top te blijven in onderzoek en ontwikkeling. “FTI moet bedrijven, kennisinstellingen, de overheid én onze burgers meetrekken in het verhaal van innovatie. Het is het enige pad om onze toekomst te verzekeren. Het moet ook het geloof van de Vlaming in de toekomst versterken. We hebben enorme troeven in handen.”

Positieve balans

De laatste cijfers rond export en investeringen tonen ook aan dat de balans positief is. “We slagen er in Vlaanderen in om veel bedrijven aan te trekken, al blijft het ook mijn taak om met de federale regering te onderhandelen over maatregelen die nefast kunnen zijn voor bedrijven. Elk bedrijf dat vertrekt, is er eentje te veel.”

Linkse kritiek op Verhaal van Vlaanderen is absurd

Jambon kwam ook terug op de kritiek van de linkerzijde op de tv-reeks Het Verhaal Van Vlaanderen. “Ik snap die linkse frustratie niet. Als het gaat over identiteit en Vlaanderen schiet de linkerzijde in een kramp. De kritiek dat die subsidie – 2 miljoen euro op een begroting van bijna 600 miljard! – ten koste gaat van investeringen in bijvoorbeeld kinderopvang of onderwijs, dat is gewoon absurd. Alleen al in de kinderopvang investeren we dit jaar 115 miljoen euro extra.”

Onderwerpen