Een van de belangrijkste objectieven van het Kanaalplan was een beter zicht te krijgen op wie er in de gemeenten in de Kanaalzone verblijft. Als eerste kwamen Molenbeek en Vilvoorde aan de beurt: beide gemeenten tellen immers relatief veel teruggekeerde en potentiële Syriëstrijders. Die worden nu beter opgevolgd. Van februari tot en met augustus werden er in totaal 5073 huizen met 12.444 bewoners gecontroleerd. Dat leidde tot 589 voorstellen tot schrapping uit het bevolkingsregister. Er werden ook 61 dossiers opgesteld tegen huisjesmelkers.

Inventarisatie vzw’s

Prioritair in het Kanaalplan is de aanpak van de illegale economie, de georganiseerde criminaliteit en het radicalisme. Daartoe was het belangrijk om ook de vele vzw’s in die gemeenten in kaart te brengen. Het blijken er maar liefst 1571 te zijn, waarvan er 91 verdacht zijn van criminele feiten (drugshandel, wapenzwendel, …). De helft - 46 vzw’s - kan worden gelinkt aan radicalisme en/of terrorisme. Daarnaast werden 87 vzw’s effectief ontbonden. En tegen 59 vzw’s loopt op dit moment nog een gerechtelijke procedure.

Het recht herstellen

Om in de gemeenten uit de Kanaalzone het recht te herstellen, wordt ook de lokale politie versterkt. Zo kwamen er in Molenbeek al 50 inspecteurs bij en in Vilvoorde 20. Tegen 2019 wil Jambon in totaal bijna 500 extra politiemensen inzetten in die twee gemeenten en de zes andere Brusselse gemeenten: Anderlecht, Brussel-Stad, Koekelberg, Schaarbeek, Sint-Gillis en Sint-Joost-ten-Node.

Sinds februari werden in Molenbeek en Vilvoorde al 57 acties georganiseerd in cafés, vzw’s, het openbaar vervoer, en dergelijke meer. Ook werden 4285 personen en 849 voertuigen gecontroleerd. Dat leidde tot 103 gerechtelijke aanhoudingen, 77 bestuurlijke aanhoudingen en 24 terbeschikkingstellingen. In totaal werden 587 processen-verbaal opgesteld. Ten slotte werden ook 20 personen die hier illegaal verblijven, aangehouden en naar een gesloten centrum overgebracht.

Samenwerking essentieel

Zoals voorzien, wordt het Kanaalplan nu ook uitgerold naar de andere betrokken gemeenten en politiezones. “Niet alleen omwille van het onmiskenbare succes,” legt Jambon uit, “maar ook om te voorkomen dat de criminaliteit zich verplaatst naar die andere gemeenten. Belangrijk om dit actieplan ook daar te doen slagen, is dat er op de verschillende niveaus goed wordt samengewerkt tussen politie, gerecht en politiek”, geeft de minister tot besluit nog mee.

Op de Brusselse stadszender Bruzz gaf Jan Jambon meer tekst en uitleg bij de eerste resultaten van zijn Kanaalplan. Beluister hier het volledige radio-interview. (09:47)