Wil je op de hoogte worden gehouden bij rampen, dan volstaat het je te registreren op www.be-alert.be. De inschrijving en de ontvangst van alarmberichten zijn gratis. “Om zoveel mogelijk mensen te overtuigen zich te registreren, komt er ook een grootschalige sensibiliseringscampagne, die nog tot september loopt op tv, radio en sociale media”, aldus de minister.

Voorzorgsmaatregelen

Heb je je voor BE-Alert geregistreerd, dan word je via mail, sms, telefoon of sociale media gewaarschuwd bij een noodsituatie in je buurt. Naast je woonplaats kan je ook je werkplaats of een andere locatie opgeven waar je berichten wenst te krijgen. Dat kunnen ook heel concrete instructies zijn over de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. “Bij een brand waarbij giftige rook vrijkomt, zal je bijvoorbeeld de raad krijgen om ramen en deuren te sluiten”, verduidelijkt Jambon. “Met de telecomoperatoren hebben we ook afgesproken dat dergelijke rampboodschappen voorrang krijgen. Niet onbelangrijk, want bij grote rampen raakt het telefoonnetwerk soms overbelast.”

Niet enkel gemeenten

BE-Alert werd tussen 2014 en 2016 grondig getest in een dertigtal pilootgemeenten. Vandaag doen nog niet alle gemeenten mee met het nieuwe systeem. Elke gemeente kan immers zelf beslissen of ze al dan niet in BE-Alert stapt. Hier kan je nagaan of jouw gemeente daartoe behoort. Minister Jambon benadrukt dat ook wie in een niet-deelnemende gemeente woont, zich vandaag al kan inschrijven. “Niet alleen voor het geval je gemeente later instapt, maar ook omdat je intussen al berichten van het provinciebestuur of de federale overheid kunt krijgen”, legt hij uit. “Het is bijvoorbeeld de provincie die zal laten weten als er in jouw buurt een provinciaal rampenplan wordt afgekondigd.”

Alert-SMS

Ook wie zich niet registreert, kan via BE-Alert op de hoogte worden gebracht worden van rampen. “Daarvoor werken we samen met lokale besturen, die zich kunnen registreren voor Alert-SMS”, zegt Jambon. Via dat platform wordt iedereen op een bepaalde locatie automatisch gewaarschuwd wordt, als zich daar een noodsituatie voordoet, ook als die persoon daar niet woont. “Alert-SMS stuurt gewoon automatisch een bericht naar iedere simkaart in een bepaalde straal rond het incident. Een tweehonderdtal lokale besturen hebben zich daarvoor al ingeschreven.”

"Veiligheid is een erg belangrijk thema geworden, daar moet ik niemand nog van overtuigen”, besluit minister Jambon. “Ondanks alle preventiemaatregelen zijn noodsituaties nooit helemaal uitgesloten, en dus is het belangrijk dat iedereen goed is voorbereid."