Minister Jambon in VTM Nieuws: "Madrid ging te ver, waar blijft Europa?"

Door Jan Jambon op 5 november 2017, over deze onderwerpen: Regio's in Europa
Jan Jambon

In het VTM Nieuws liet vicepremier Jan Jambon zijn licht schijnen op de recente ontwikkelingen in de Spaans-Catalaanse kwestie. Volgens Jambon zijn er een aantal kanten aan het verhaal. Er is het proces naar onafhankelijkheid, er is de gerechtelijke afhandeling en tot slot is er de manier van optreden van Spanje.

Bij dat optreden van Spanje stelt Jambon zich vragen: "Toen de politie daar die vreedzame mensen is gaan ineen kloppen. Toen de Spaanse staat twee opinieleiders gevangen genomen heeft. En de Spaanse regering die nu in de plaats gaat treden van een democratisch verkozen regering en die regeringsleden in de gevangenis gestoken worden. Wat hebben ze verkeerd gedaan? Ze hebben enkel het mandaat uitgevoerd dat ze van hun kiezers gekregen hebben."

Waar blijft Europa?

Omdat al deze zaken gebeuren in een Europese lidstaat, is een optreden van Eurpa nodig. De vicepremier vraagt zich dan ook af waar dat optreden blijft. Als het tot een proces komt voor Puigedemont, moet de internationale gemeenschap erop toezien dat dat eerlijk proces is. De Europese wetgeving en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staan boven de wetgeving in een Eruopese lidstaat. Europa heeft dus de middelen in handen om hierop toe te zien.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is