Zoals hun naam al aangeeft, herkennen de zogenoemde ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition) automatisch nummerplaten. Tegelijk maken ze een foto van het voertuig, wat het mogelijk maakt om kleur, merk en type te achterhalen. Staat het voertuig op de zwarte lijst met geseinde nummerplaten, dan gaat een alarmbel af en wordt alle informatie via de nationale ANPR-server naar de betrokken politiezones en/of onderzoeksteams gestuurd. Hun respons hangt af van de situatie. Gaat het om een gestolen wagen, dan grijpt de politie meteen in. Gaat het om de wagen van een terrorist, dan kan zij er ook voor kiezen om de wagen te volgen en hem later te onderscheppen. Tweehonderd federale agenten zullen zich bezighouden met het verwerken van de gegevens.

Geïntegreerde aanpak

Minister Jambon plant niet alleen een cameraschild aan de landsgrenzen, maar op alle plekken waar autosnelwegen elkaar of ringwegen kruisen. Bovendien wil hij het nieuwe, hoogtechnologische cameranetwerk verbinden met de slimme camera’s die vandaag al door steden als Kortrijk, Mechelen en Turnhout worden ingezet. “Daar hebben die toestellen hun nut alvast bewezen”, stelt Jambon. Zo hielpen slimme camera’s vorig jaar in juli al 172 zaken oplossen in Mechelen. En Kortrijk lost elke drie dagen een misdrijf op dankzij die camera's. “Daarnaast hebben ze een sensibiliserend effect”, klinkt het nog. "Niet alleen op het vlak van criminaliteit, maar ook bij eigenaars die hun voertuig niet lieten verzekeren of keuren."

Privacy gegarandeerd

Een privacyprobleem stelt het cameranetwerk met automatische nummerplaatregistratie niet, aldus de Privacycommissie. De geregistreerde informatie wordt immers enkel doorgegeven aan politiediensten, die haar nodig hebben voor hun job. Jambon zelf stelt vast dat er een groot draagvlak voor bestaat: "Acht op de tien Belgen zeiden in een recente peiling van VTM extra camera's te willen."