Minister Jambon: "Veiligheid Thalys en Eurostar verhogen"

Door Jan Jambon op 27 januari 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid, Verandering

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft een akkoord bereikt met Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk voor de realisatie van een pilootproject om de veiligheid op de Thalys en de Eurostar te verhogen. Door de invoering van passagierslijsten en paspoortcontroles zullen veiligheidsdiensten kunnen controleren of er gezochte criminelen op die internationale hogesnelheidstreinen zitten. “De bedoeling is om tegen het einde van dit jaar het systeem operationeel te hebben”, aldus de minister.

“Samen met die buurlanden zullen wij, in nauw overleg met de treinmaatschappijen, de komende maanden bekijken hoe we passagiersnamen kunnen registreren”, zegt Jambon. De namen op die passagierslijsten zullen dan vergeleken worden met een databank van internationaal geseinde terroristen. Er komt ook een verplichte paspoortcontrole op de Thalystreinen, om na te gaan of de naam op het paspoort overeenkomt met die op het treinticket. Bij de Eurostar werd zo’n controle al eerder ingevoerd.

Veiligheidsniveau stapsgewijs opkrikken

“We hebben eerst voor het luchtverkeer gezorgd. Nu zijn de hogesnelheidstreinen aan de beurt. Ook voor het bootverkeer en het internationale busverkeer kijken we naar eenzelfde systeem. Zo proberen we stap voor stap het veiligheidsniveau op te krikken”, besluit de minister.

Beluister hier ook een interview met minister Jambon in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1 (Nederland).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is