Minister-president Jambon spreekt Vlaming moed in tijdens coronacrisis: “Vlamingen zijn doorzetters”

Door Jan Jambon op 18 maart 2020, over deze onderwerpen: Coronacrisis
Jan Jambon

Vlaams minister-president van Vlaanderen Jan Jambon gaf woensdag in het Vlaams Parlement een toespraak naar aanleiding van de coronacrisis. Hij somde de maatregelen op die de Vlaamse Regering woensdagmorgen nam om de economische schade te beperken. Daarnaast sprak de Vlaamse regeringsleider het land moed in door te verwijzen naar de grote onderlinge solidariteit tussen de Vlamingen.

Lees de hele toespraak van Jan Jambon hier (Pdf, 560 kB)

Iedereen zal corona voelen

Jambon had liever een optimistischer verhaal gebracht, zei hij. “Zonder kwellingen, zonder drastische ingrepen. Maar neen, dit is geen opbeurende boodschap. De situatie is ernstig, de maatregelen zijn fors.

Iedereen zal dit voelen, in een aantal gevallen zal dit ook echt pijn doen. Laten we vooral niet denken dat wijzelf gevrijwaard blijven, het virus sluipt overal. Van hieruit wens ik trouwens alle goeds toe aan zieke collega’s of collega’s die in quarantaine zitten, onder wie mijn twee viceminister-presidenten Hilde Crevits en Bart Somers.”

Lichtpunten in Vlaamse solidariteit

Toch ziet de minister-president lichtpunten, ondanks alle onheil en miserie. “Veel zelfs. Samen met u ben ik oprecht gelukkig met de vele initiatieven die in Vlaanderen worden genomen. Duizenden mensen gaan op stap om meer kwetsbare medeburgers te helpen. Zomaar, omdat ze solidair willen zijn.

Jeugdbewegingen en andere verenigingen organiseren zich. De klassieke en sociale media ondersteunen deze en andere acties, met programma’s als “We zullen doorgaan”, “Samen tegen Corona”, #Vlaanderen Helpt. Dat is de warme, sociale, bezorgde kant van ons gemeenschap, van Vlaanderen.

Ook bedrijfsleiders, academici, influencers, sportlui, cultuurtoppers engageren zich. Namens de Vlaamse regering dank ik allen! Wij staan aan uw kant, daar kunt U op rekenen.”

Respect voor hulpverleners

Jambon herhaalde zijn “grote dank” aan alle hulpverleners. “Alle professionele vrouwen en mannen die onvermoeibaar het beste van zichzelf geven. Maar ook de vele vrijwilligers die zich inzetten om kwetsbare mensen te helpen in deze moeilijke dagen. Diep respect.”

Vlamingen zijn doorzetters

Minister-president Jambon sprak onze landgenoten moet en verwees daarvoor naar “vervlogen historische tijden”. “Vlamingen zijn doorzetters, zij kunnen zware tegenslagen overwinnen. Hooguit plooien we even bij felle windstoten, maar steeds weer rechten we onze rug en zetten we door. Veerkracht is een eigenheid. Misschien lijken we soms even aangeslagen, maar opgeven doen we toch nooit. Een enkele keer slaat de angst om ons het hart, maar dan gaan we er voluit tegenaan. Erop en erover.

Deze spirit zal ons er ook nu bovenop helpen. Dat hopen we. Daarin zullen we slagen. Ik herhaal en bevestig, er zit meer in ons. Plus est en nous!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is