Recordaantal schrappingen uit bevolkingsregister dankzij Kanaalplan

Door Jan Jambon op 12 juli 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Verandering
Jan Jambon

Vorig jaar zijn meer dan 75.000 mensen uit de Belgische bevolkingsregisters geschrapt, omdat ze niet meer woonden op het adres waar ze stonden ingeschreven: een stijging met tien procent in vergelijking met 2015. In Brussel bereikte het aantal ambtshalve schrappingen zelfs een absoluut record. “Elke dag bellen agenten er aan op 190 adressen en worden 21 mensen uit het bevolkingsregister geschrapt”, zegt minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “De extra inspanningen die onze diensten leveren in het kader van het Kanaalplan werpen duidelijk hun vruchten af.”

“Word je ‘ambtelijk geschrapt’, dan wordt je identiteitskaart ongeldig en kom je ook niet meer in aanmerking voor OCMW-steun of andere sociale uitkeringen”, legt de minister uit. In Vlaanderen viel dat lot vorig jaar te beurt aan een kleine 30.500 personen: een stijging met ongeveer 1500 vergeleken met 2015. In Wallonië ging het om 24.109 inwoners: zowat 1100 meer dan het jaar ervoor. Brussel tekende de grootste stijging op: daar nam het aantal schrappingen toe met bijna 4000, van iets meer dan 17.000 in 2015 naar 20.723 in 2016. “Dat recordaantal is vooral te verklaren door het Kanaalplan”, aldus Jambon.

Honderdduizend controles

Het Kanaalplan van minister Jambon trad in februari 2016 in werking na de aanslagen in Parijs. Sindsdien controleerde de politie bijna 100.000 woningen in Anderlecht, Brussel-Stad, Koekelberg, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Dat leidde tot 10.605 ambtelijke schrappingen. In de rest van Brussel werden er nog eens iets meer dan 10.000 inwoners geschrapt. “De politie schreef bovendien 2505 pv's uit voor mensen die in een van de gemeenten woonden zonder dat ze ingeschreven waren”, stipt Jambon aan.

“Door de controles krijgen wij een beter zicht op wie er op ons grondgebied verblijft. Dat moet ons toelaten om een einde te stellen aan de wetteloosheid en financiële fraude die maken dat terroristen in onze hoofdstad probleemloos van de radar kunnen verdwijnen”, besluit minister Jambon.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is