Recordcijfers voor Vlaamse export in 2022

Door Jan Jambon op 25 april 2023
Jan Jambon

De Vlaamse export deed het uitzonderlijk goed in 2022. Dat blijkt uit cijfers die Flanders Investment & Trade publiceerde. Vorig jaar exporteerde Vlaanderen voor bijna 480 miljard euro. “Zo’n twee procent van alles wat wereldwijd wordt uitgevoerd, komt uit Vlaanderen”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon. De indrukwekkende cijfers zijn grotendeels te danken aan de hoge inflatie, maar niet exclusief. “We voeren ook gewoon meer uit.”

De Vlaamse cijfers pieken, zelfs op mondiaal niveau. De uitvoer steeg in de EU met 20 procent, wereldwijd zelfs met 25 procent. Maar Vlaanderen doet beter, met 26 procent. Daarvan waren de coronavaccins goed voor zes procent. “Voor de rest blijven we het goed doen in de traditionele zalen zoals chemie, farmaceutica en machines”, legt Jambon uit.

Export naar VS stijgt

Vlaanderen exporteert grotendeels binnen de Europese Unie, maar ook andere Europese landen winnen aan belang. Opvallend: ondanks de protectionistische koers die de VS zet, steeg de export vanuit Vlaanderen naar de States met 40 procent.

Tandje bijsteken in 2023

Toch blijft Jan Jambon behoedzaam: “We zien wereldwijd en dus ook in Vlaanderen een vertraging van de export, door de aanhoudende inflatie en de hoge energieprijzen. 2023 wordt dus nog een uitdaging. Maar Vlaanderen heeft altijd veel veerkracht getoond en kan zich goed aanpassen aan de wereldmarkt. Door de constante monitoring van het FIT weten we nu al dat we hier en daar een tandje gaan moeten bijsteken.”

FIT is performant agentschap

Het FIT speelt dus een grote rol in het hele Vlaamse exportverhaal. “Het is een zeer performant agentschap dat nieuwe markten probeert aan te boren en nieuwe investeringen aantrekt”, aldus de minister-president.

Beluister het interview met Jan Jambon in De Ochtend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is