Verkoop van staatseigendommen in stijgende lijn

Door Koenraad Degroote op 9 juni 2017, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Verandering
leegstaand gebouw

De opbrengst van de verkoop van staatseigendommen is in stijgende lijn, zo blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, die ook bevoegd is voor de Regie der Gebouwen. Kamerlid Koenraad Degroote is tevreden dat die vastgoedbeheerder steeds meer leegstaande en overbodige gebouwen in handen van de overheid laat verkopen: “Die leegstand kost de belastingbetaler hopen geld en brengt geen meerwaarde voor de gemeenten waar die gebouwen zijn gehuisvest.”

In 2015 werd er voor ongeveer 21 miljoen euro aan eigendommen verkocht. Vorig jaar liep dat al op tot meer dan 49 miljoen euro. En het ziet ernaar uit dat de overheid het dit jaar nog beter zal doen: de gerealiseerde verkopen worden nu al geraamd op 58 miljoen euro.

Patrimonium efficiënt beheren

Een van de instrumenten om leegstand te voorkomen, is verhuren. “Ik heb altijd gepleit voor een efficiënter beheer van het patrimonium van de overheid”, zegt Degroote. Daarom stelt hij voor om een deel van dat patrimonium, zoals gebouwen die momenteel verhuurd worden aan gemeenten, ook te verkopen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is