Vingerafdrukken tegen identiteitsfraude

Door Jan Jambon op 24 oktober 2018, over deze onderwerpen: Veiligheid, Staatsveiligheid, Verandering
Vingerafdrukscanner

“De poorten voor de vervalsing van documenten moeten dicht.” Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is vastbesloten nu de bevoegde Kamercommissie het wetsvoorstel heeft goedgekeurd voor de registratie van vingerafdrukken op de identiteitskaart. Wie vanaf april 2019 een nieuwe identiteitskaart aanvraagt, moet zijn vingerafdrukken achterlaten.

Valse identiteit als terreurwapen

De vingerafdrukken op de identiteitskaart zijn in de eerste plaats een maatregel tegen identiteitsdiefstal. Valse documenten blijken erg in trek in terroristische middens. “Bij de uitrol van het Kanaalplan merken we dat bij terreur altijd drie ondersteunende fenomenen zijn: drugs, wapenhandel en vervalste documenten”, zegt Jan Jambon.

Geen centrale databank

Er komt géén centrale databank met vingerafdrukken van alle Belgen. Voor de identiteitskaarten zal de overheid samenwerken met hetzelfde bedrijf dat de rijbewijzen en reispaspoorten aanlevert. “Nu al moeten we onze vingerafdrukken achterlaten op onze reispaspoorten. Voor de identiteitskaarten gebruiken we dezelfde technologie en hetzelfde systeem, die beantwoorden aan de hoogste internationale standaarden”, besluit Jan Jambon.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is