Vlaams minister-president Jan Jambon: “Europa kan verzuchting van Catalanen niet blijven wegzetten als intern Spaans probleem”

Door Jan Jambon op 16 februari 2021, over deze onderwerpen: Regio's in Europa
spanje-catalonie-referendum-conflict

De drie partijen die voor onafhankelijkheid van Catalonië pleiten, haalden samen een meerderheid bij de Catalaanse verkiezingen van zondag 14 februari. Vlaams minister-president Jan Jambon hoopt dat de toekomstige Catalaanse regering de dialoog met de Spaanse regering verderzet en oplossingen vindt voor het conflict, met respect voor de volkswil van de Catalanen.

Tegelijk herhaalt Jan Jambon zijn bezorgdheid over het lot van de politieke Catalaanse gevangenen. Hij dringt aan op hun directe vrijlating. “Het kan niet dat mensen omwille van hun politieke overtuiging en vreedzame acties in de gevangenis worden gegooid.”

“Ook Europa kan de verzuchting van de Catalanen niet blijven wegzetten als louter een intern Spaans probleem, zeker niet wanneer er elementaire politieke rechten worden geschonden. Europa zou zijn rol als bemiddelende actor moeten spelen”, besluit Jan Jambon.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is