Vlaamse exportcijfers breken records

Door Jan Jambon op 29 maart 2022, over deze onderwerpen: Economie, Brexit
Jan Jambon

2021 was een absoluut recordjaar voor de Vlaamse export. Vlaanderen voerde voor 380,5 miljard euro goederen uit, een groei van 27, 6 procent ten opzicht van 2020 en zelfs 16 procent hoger dan het vorige recordjaar 2018. Vlaams minister-president Jan Jambon is blij met deze cijfers. “Het toont nog maar eens de Vlaamse veerkracht aan.” Toch blijft Jan Jambon voorzichtig: “We moeten nog rekening houden met de gevolgen van de crisis in Oekraïne.”

De hoge exportcijfers worden aangevoerd door farmaceutica, chemische producten, minerale brandstoffen en machines. De uitvoer van coronavaccins gaven de cijfers een enorme boost (25 miljard euro), al zou de totale Vlaamse export zonder die vaccins ook fors gestegen zijn.

Brexit: geen doemscenario’s

De Brexit had ontegensprekelijk gevolgen voor onze export, maar die werden sterk getemperd door de akkoorden die ook Vlaanderen kon sluiten met het VK. “Een no-deal-Brexit was rampzalig geweest voor onze Vlaamse bedrijven”, zegt Jan Jambon. “Je ziet wel dat de export naar het VK minder hard stijgt dan het gemiddelde, maar we hebben toch doemscenario’s kunnen vermijden.”

Oekraïne

De impact van de oorlog in Oekraïne heeft momenteel nog geen invloed op de cijfers, maar dat komt nog. Jan Jambon nuanceert ook: het aandeel in de exportcijfers voor Rusland en Oekraïne bedraagt 1,2 procent. Qua import is dat twee procent. Toch laten we het niet daarbij. De FIT (Flanders Investment & Trade) staat bedrijven bij die sterk afhankelijk zijn van import of export naar Rusland of Oekraïne, om hen te ondersteunen en te zoeken naar alternatieve afzetmarkten.”

Beluister Jan Jambon in De Ochtend

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is