Het was een hevig debat in het Vlaamse halfrond, maar Jan Jambon benadrukt dat er een duidelijke Vlaamse meerderheid is over het akkoord. “Dat de oppositie allerlei scenario’s wil ophangen, dat is haar goed recht. Men heeft het blijkbaar moeilijk met het feit dat we na jaren eindelijk de knoop hebben kunnen doorhakken en dit aartsmoeilijke en technische dossier tot een goed einde hebben kunnen brengen.”

Nummertjes opvoeren

Ook voorzitter Bart De Wever kwam in De Ochtend nog eens terug op de discussie: “Niemand in de Vlaamse Regering stelt fundamenteel het stikstofakkoord ter discussie. Als partijen echt op hun ongemak zijn over het stikstofakkoord en individuele parlementsleden een nummertje willen opvoeren, dikwijls niet gehinderd door veel dossierkennis, dan kan de Vlaamse Regering weinig anders doen dan het schip op koers houden. Zij die nu de landbouwers van alles wijsmaken, moeten beseffen dat een volgend akkoord nog veel strenger zal zijn. Zo niet gaan we zoals Nederland naar een vergunningenstop.”

Rustig blijven

“Het is nu een kwestie van rustig te blijven en het openbaar onderzoek af te wachten. Als uit dat onderzoek blijkt dat er gegronde bezwaren zijn, dan gaan we dat natuurlijk bekijken en beslissingen nemen. Maar dat gaat over amper 0,8 procent van het akkoord. Wat we vooral willen bereiken is rechtszekerheid voor tienduizenden landbouwers. Dat kan alleen als het stikstofbad leeg is.”

Bekijk hier het volledige interview in De Zevende Dag (beschikbaar op VRT NU tot dinsdag 28/06/2022).