Wereldspeler

Bedoeling is om het geld te investeren in een nieuwe pilootlijn van imec, die de chiptechnologieën verder ontwikkelt. Imec is een wereldspeler op vlak van nanotechnologie en chipontwikkeling. Het bedrijf onderzoekt hoe innovaties in de chipwereld op grotere schaal geproduceerd kunnen worden: bedrijven komen in de clean room van imec uittesten hoe ze van kleine schaal naar massaproductie kunnen gaan.

De beste blijven

"Met imec hebben we een parel in handen op vlak van onderzoek en ontwikkeling", zegt minister Jambon. "Heel de wereld komt naar hier om te kijken wat er gebeurt. Als je vandaag de beste bent, moet je zorgen dat je morgen ook nog de beste blijft. Daarom is het belangrijk te investeren in dit instituut."

Minder afhankelijk van VS en Azië

De EU Chips Act, die dit najaar in werking treedt, moet de productie van chips in Europa verdubbelen tegen 2030. Het huidige wereldwijde marktaandeel van de EU ligt op 10 procent. Omdat ook de vraag naar chips de komende jaren verwacht wordt te verdubbelen, gaat het om een verviervoudiging van de productiecapaciteit. De EU wil zo minder afhankelijk worden van technologiegrootmachten in de VS en Azië.

Onderwerpen