Vlaanderen lanceert uniek tewerkstellings- en innovatieproject rond entertainmentindustrie

Door Jan Jambon op 16 juni 2023
Jan Jambon

De Vlaamse Regering lanceert een uniek tewerkstellings- en innovatieproject rond entertainmenttechnologie, dat een van de blikvangers wordt van het groots opgezette samenlevings- en innovatieproject Flanders Technology & Innovation. Bedoeling is om er onder de FTI-vlag innovatieplekken te bouwen die kunnen uitgroeien tot dé Europese draaischijf voor onderzoek, innovatie en creatie op vlak van entertainmenttechnologie. De plaats van het gebeuren is symbolisch: rond de terreinen van Tomorrowland, het wereldbekende dancefestival. “We leggen de lat hoog”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon.

De brede entertainmentsector met We Are One World, het bedrijf achter Tomorrowland, als één van de stuwende partners, zullen actief meewerken aan dit project. Het project zal Vlaams-breed ontwikkeld worden, met partners als Howest (Kortrijk), imec (Leuven) en Seeds and Growth for Media (VRT en Thomas More).

Boost voor economie en tewerkstelling

De nieuwe sites komen op een zeer symbolische en internationaal gerenommeerde plek, namelijk rond de terreinen waar jaarlijks honderdduizenden mensen van over heel de wereld neerstrijken voor het muziekfestival Tomorrowland.  De sites zullen plaats bieden aan zowel vaste waarden als startups, onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Dat zal een boost geven aan de lokale economie en tewerkstelling.

Afwerken mobiliteitsdossiers

De Vlaamse Regering gaat nu op zoek naar geschikte locaties in de Rupelstreek en kijkt daarvoor onder meer naar De Schorre, De Klamp en Catenberg. Dankzij dit project zullen ook enkele aanslepende mobiliteitsdossiers (zoals het doortrekken van de N171) afgewerkt worden. Daardoor zal ook de lokale bevolking voluit de vruchten plukken van dit investeringsproject.

Vlaanderen spil van Europese entertainmenttechnologie

Vlaanderen heeft alle troeven om dé hub van de Europese entertainmenttechnologie te worden. We moeten onze eigen pareltjes op het vlak van gaming, festivals en mediaproductie meer dan ooit durven exporteren. Een festival als Tomorrowland bewijst dat we de lat hoog mogen leggen. Ook moeten we buitenlandse investeerders naar Vlaanderen halen. De beslissing om dit project neer te zetten, is een immense stap voor Flanders Technology & Innovatie, het ambitieus project dat we nog maar deze week naar het grote publiek hebben gelanceerd.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is