“Vlaanderen heeft unieke troeven op het vlak van nanotechnologie. Vrijwel al onze universiteiten zetten sterk in op dit innovatieve domein. Ondertussen staat imec wereldwijd bekend als dé referentie voor nanotech-onderzoek. Internationale samenwerkingen – zoals die tussen imec en Rapidus – zijn meer dan ooit cruciaal om het concurrentievermogen op het vlak van micro- en nanochips te versterken”, vertelt Jambon vanuit Japan, waar hij de Vlaamse handelsdelegatie leidt.

Hoogtepunt

De ondertekening van de overeenkomst is een van de hoogtepunten van de zesdaagse handelsmissie door het land van de Rijzende Zon. “Samen met de Japanse minister van Economie, Handel en Industrie bevestigden wij ons engagement om de samenwerking tussen Japan en Vlaanderen op het vlak van de zo belangrijke halfgeleiderindustrieën te versterken. Ons handel- en investeringsagentschap FIT doet er alles aan om partnerschappen in de domeinen fotonica, kwantum- en nanotechnologie te stimuleren.”

Vlaamse start-ups

FIT slaat ook de handen in elkaar met zijn Japanse tegenhanger JETRO om de toegang van ambitieuze Vlaamse start-ups in Japan te begeleiden en Japanse bedrijven te koppelen aan ons sterke technologische netwerk in Vlaanderen. Aan de handelsmissie nemen dan ook 14 Vlaamse start-ups deel, naast 244 andere deelnemers. 

Veilige bevoorrading

Jan Jambon wijst ook op de noodzaak om binnen de huidige geopolitieke toestand “goed samen te werken met onze vrienden in wereld, zoals Japan. Halfgeleiders zoals chips zijn een van de meest essentiële voorzieningen geworden voor de economie. Daarom is het cruciaal controle te hebben over een veilige bevoorrading. Alleen meer samenwerking met gelijkgestemde landen en regio's kan vermijden dat tekorten ontstaan aan halfgeleiders, zoals die er de voorbije maanden waren.”

Onderwerpen